Telefonia mobila este nociva


Numarul utilizatorilor de telefonie mobila este in continua crestere peste tot in lume. Ii vezi gesticulând pe strada sau ii auzi tipand prin diverse locuri. Fiecare detine un telefon mobil, fie in interes de serviciu fie din fandoseala. Foarte putini si-au pus problema, insa, daca e sanatos. Desigur, un raspuns ar fi ca nimic nu-i sanatos in ziua de azi. Totusi, oamenii de stiinta au luat taurul de coarne si trateaza serios problema. Iata cateva din rezultatele muncii lor.

TUMORI CANCERIGENE

Studii suedeze. Conform unui studiu din martie 2003 (cel mai cuprinzator pana la acea data), utilizatorii de telefoane mobile, mai ales cei inversunati, sunt expusi la riscul aparitiei unei tumori cerebrale. Cercetatorii de la Institutul National Suedez pentru Resurse Umane in colaborare cu Universitatea Oerebro au comparat utilizarea telefonului mobil de catre 4400 de persoane, jumatate dintre ele fiind suferinde de cancer si au ajuns la niste concluzii inspaimantatoare.
Dupa Kjell Hansson Mild, cel care a condus cercetarile, riscul pentru utilizatorii inraiti de telefoane mobile de a capata o tumoare cancerigena in partea capului unde apropie telefonul in timp ce vorbesc este de 240%. Studiul defineste “utilizator inversunat al telefonului mobil” pe oricine care, in timp de 10 ani, foloseste telefonul timp de o ora pe zi. Dintre cei 2200 de participanti cancerosi la studiul efectuat in Suedia, 905 sufereau de o tumoare pe creier si numai o zecime dintre ei foloseau foarte des telefonul. in completarea studiului s-a afirmat ca persoanele in jurul varstei de 20 de ani prezinta un risc si mai mare. De asemenea, studiul a luat in considerare si alti factori cancerigeni: tutunul, munca excesiva sau expunerea la alti factori de risc. intr-un interviu acordat lui Dow Jones, Hansson Mild a precizat ca nu a facut acest studiu ca sa provoace panica si ca recomanda folosirea setului handsfree de fiecare data, desi Asociatia Britanica a Consumatorilor a retras sfatul de a folosi setul handsfree, pentru ca, in urma unor cercetari intense, a aparut ipoteza ca setul ar putea canaliza undele direct spre creier, desi conform doctorului Liam Donaldson, care a condus cercetarile, nu exista dovezi clare care sa confirme dar nici sa infirme aceasta ipoteza. Mai trebuie mentionat si faptul ca suedezii folosesc telefoanele mobile cu mult inaintea altora (1984) si ca este primul studiu care a dovedit legatura evidenta dintre folosirea pe termen indelungat al telefonului mobil si cancer. in octombrie 2004, tot niste savanti suedezi, de la Institutul Karolinska din Stockholm, au emis un nou avertisment in ceea ce priveste siguranta telefoanelor mobile, publicat si in jurnalul “Epidemiology”.

GRAVE AFECTIUNI ALE SISTEMULUI IMUNITAR

Studii americane si englezesti. Unii utilizatori de telefoane mobile se plang de dureri de cap, macarimi ale urechii, tulburari de vedere, pierderea pe termen foarte scurt a memoriei, senzatii de arsura a pielii, tiuituri, s.a.. Doctorii Henry Lai si N.P. Singh de la Universitatea din Washington, Seattle au observat efectele microundelor asupra sobolanilor si cred ca acestea sunt atat de grave incat si oamenii pot avea de suferit .
Prestigioasa revista britanica “The Lancet” a publicat rezultatele unui studiu efectuat de doctorul Gerald Hyland. Jurnalistul Phillip P. Dendy si-a intitulat articolul “Telefoanele mobile si urmarirea iluzorie a protejarii utilizatorului” punand punctul pe i. Banala si dezamagitoarea intrebare, “prezinta siguranta?”, nu-si gaseste un raspuns clar printre oamenii de stiinta. in studiul sau, doctorul Gerald Hyland, dupa ce descrie pe larg modul de functionare a statiilor GSM, subliniaza ca asupra creierului uman se exercita doua actiuni daunatoare de catre celulare: efectul termic, ce creste temperatura cu cel putin un grad in interiorul craniului si mareste presiunea sangelui pe timpul convorbirii; efectul electric (campul electromagnetic al creierului este perturbat de intensitatea semnalului GSM). S-au observat, in acelasi studiu, afectiuni neurologice grave, inclusiv ale sistemului neuroendocrin, ce duc la incetinirea reflexelor sau a gandirii, insomnii, migrene si stari epileptice, la copii. Conform doctorului Om Gandhi, copiii care folosesc telefoanele mobile sunt foarte vulnerabili in fata microundelor.
Biologul Roger Coghill a militat indelung pentru ca producatorii de telefoane mobile sa includa in pachet un avertisment in ceea ce priveste siguranta utilizatorului. Asta dupa ce ultimele sale cercetari au scos la iveala ca microundele provocate de telefoanele mobile pot afecta capacitatea celulelor albe de a-si implini rolul de aparatori ai organismului, luptand contra infectiilor si virusilor. Domnul Coghill a expus un numar de leucocite la diferite campuri electrice si a constatat ca dupa sapte ore si jumatate de la expunerea la undele emanate de telefoanele mobile, aflate in stand by! (adica doar deschise), numai 13% din celule au supravietuit, comparativ cu 70% cat se intampla intr-un organism uman obisnuit, neinfluentat de nici un factor. Roger Coghill este de parere,deci, ca sistemul imunitar este grav afectat de telefoanele mobile si chiar a dat in judecata un distribuitor de asemenea aparate pentru ca nu a avertizat clientii de eventualele riscuri, desi, spune tot el, nu apar schimbari majore in organism daca mobilul este folosit doar 2-3 minute. Alte studii au relevat impiedicarea cresterii si dezvoltarii celulelor din sistemul epitelial sau ca si spirala ADN are de suferit, aceasta putand fi chiar rupta din cauza microundelor, aparand micronuclee, pe care organismul nu le recunoaste, micronuclee care vor produce cancer. Cancerul este provocat de cresterea anormala si neregulata a celulelor, care se pot raspandi ulterior in intreg organismul. Cand celulele se inmultesc la o rata accelerata, deseori incep sa alcatuiasca un tesut uniform numit tumoare, care este intretinuta de substantele hranitoare din vecinatatea vaselor de sange, dar care-si poate forma uneori un sistem propriu de hranire, extinzandu-se. Tumorile pot afecta organismul direct, prin distrugerea unor organe; prin afectarea unor organe predispuse la infectii sau prin eliberarea de substante nocive care distrug tesutul din vecinatate. Exista insa si un alt fel de cancer, cel aparut in urma unor modificari genetice, cum ar fi cea a genei p53 care are rolul de a distruge celulele cancerigene aparute. Dereglarea acestei gene poate face ca boala sa se extinda si mai tare, in loc sa fie stopata.

EFECTE NOCIVE DIVERSE

Studii italiene, finlandeze, japoneze, australiene. in octombrie 2002, cercetatorul italian Fiorenzo Marinelli de la Departamentul National al Cercetarii din Bologna a descoperit ca celulele sufera grave afectiuni dupa numai o ora de expunere la microunde (ca acelea folosite de retelele GSM). El si-a prezentat lucrarea la Simposionul International despre Efectele Campurilor Electromagnetice, desfasurat in insula Rhodos; intre timp, o echipa de la Universitatea din Florenta face descoperiri similare. Dariusz Leszczynski de la Departamentul pentru Energie Nucleara din Helsinki a constatat ca o ora de expunere la undele de telefonie mobila face celula sa se micsoreze, aceasta ducand la diminuarea “barierii sangvine” ce impiedica sangele infectat sa intre in creier.
Din studiile asupra animalelor (pasari, vaci, soareci) a rezultat o scadere a sistemului imunitar la pasari, diminuarea cantitatii de lapte la vaci, ce revenea la normal intr-un mediu natural sau incapacitatea temporala a soarecilor de a urma un traseu simplu. Profesorul Leif Salford de la Spitalul Universitar Lund a constatat ca dupa 2 ore de expunere la radiatii echivalente telefoanelor mobile, sobolanii aveau foarte multi neuroni morti precum si toxine in creier. Aceasta duce la dementa, Alzheimer sau Parkinson ; alti cercetatori au observat scaderea calciului din sistemul nervos la sobolani. Cercetatorii de la Royal Adelaide Hospital din Australia au descoperit intr-un experiment efectuat pe soareci ca totalitatea campurilor electromagnetice ce inconjoara aparatura electrocasnica poate provoca acestora cancer. Tsuyoshi Hondou de la Universitatea Tohoku, Sendai, Japonia este de parere ca nu trebuie neaparat sa fii un utilizator de telefonie mobila ca sa ai de suferit. Este de ajuns sa te afli in preajma unor persoane care-l folosesc sau sa locuiesti in preajma unor antene de telefonie mobila.

ALTE CONSTATARI

Doctorul George Carlo, seful unei echipe americane de cercetare, constituita din initiativa producatorilor de mobile, a revizuit 75 de studii cu privire la siguranta telefoanelor mobile si a concluzionat ca nu se mai poate vorbi de o siguranta absoluta (Medscape 31 iulie 2000, Daily Telegraph si Panorama BBC, 24 mai 1999)
Doctorul Hocking a declarat în fata Senatului Australian ca a avut pacienti a caror piele din jurul urechii a fost iritata de vorbirea la mobil. De asemenea a mai sustinut o crestere cu 50% a cazurilor de leucemie la copiii care traiesc în preajma studiourilor de televizune. (Sun Herald, 8 octombrie 2000)
Guvernul englez a declarat oficial ca microundele degajate de sistemul de telefonie mobila au efecte negative incontestabile asupra mintii umane. (Sunday Times, 12 martie 2000)

MOBILELE SI CUPTORUL CU MICROUNDE

Cuptorul cu microunde foloseste microunde pentru a încalzi mâncarea. Frecventa lor este în jurul a 2,5 GHz, ceea ce face ca aceste unde sa fie absorbite de apa, grasimi si zaharuri si transformate în caldura. Plasticul, sticla si ceramica nu absorb microundele, iar metalul le reflecta.
De aceea este interzisa introducerea obiectelor de metal în cuptor. La o prima vedere s-ar parea ca celularele au o putere mai mica decât un cuptor cu microunde dar un simplu calcul va dovedi contrariul:
1 h/zi X 365 zile = 365 h
365 h X 1,4 W (cât are în medie un mobil) = 511 W/an
511 W X 10 ani (dupa 10 ani apar primele simptome) = 5110 W (aproape de 5 ori mai tare ca un cuptor cu microunde, în medie).
Un fapt extrem de interesant s-a petrecut în 1991 la sitalul din Oklahoma. Acolo, o pacienta pe nume Norma Levitt a murit din cauza unui banal transfer de sânge. Din câte se pare, asistenta care trebuia sa încalzeasca sângele a folosit pentru aceasta cuptorul cu microunde. Acest fapt a dus la alterarea sângelui din cauza microundelor, ceea ce ne face sa credem ca este vorba si de un alt fel de “încalzire” decât cel pe care am fost învatati sa-l acceptam. Spitalul a fost dat în judecata.

RATA DE ABSORBTIE

Cercetatorul elvetian Niels Kuster a dezvoltat o masuratoare aproximativa care sa indice nivelul de radiatii la care este expus capul utilizatorului de telefonie mobila. Nu stim cât este de precisa masuratoarea cercetatorului elvetian, dar o putem folosi pentru a compara mobilele între ele; este tot ce avem la ora actuala. Laboratoarele din toata lumea folosesc acest sistem de referinta exprimat în W/Kg. În Europa maximul admis este de 2.0 W/Kg, în timp ce în USA limita este de 1.6 W/Kg.

TABARA ADVERSA

De cealalta parte, companiile producatoare de telefoane mobile dezmint orice risc implicat în folosirea produselor lor, desi unele companii au început sa afiseze anumite avertismente sau sa inventeze diverse “scuturi” care sa respinga microundele. Sunt si oameni de stiinta care afirma raspicat ca nu exista nici un pericol în folosirea telefoanelor mobile, totusi experimentele lor nu sunt convingatoare, mai bine zis sunt mai putin puse la punct ca acelea pe care vor sa le contrazica. Un asemenea caz este experimentul facut de dr. Utteridge care a vrut sa repete experimentul pe soareci facut de dr. Repacholi si echipa sa.
Dr. Utteridge a ajuns la rezultate opuse celor dr. Repacholi dar pentru ca a schimbat unele detalii cum ar fi: sursa de provenienta a soarecilor, durata de expunere la microunde (continua si nu în doua reprize), tipul de unde (de o intensitate putin mai mica), precum si faptul ca soarecii nu au fost lasati liberi în cusca ci imobilizati în niste tuburi, fac ca experimentul sa nu fie socotit o replica fidela a celui condus de dr. Repacholi. Un alt exemplu ce pateaza onoarea sustinatorilor GSM este experimentul facut la Universitatea din Bristol, Anglia de catre dr. Alan Preece. Studiul însa s-a efectuat pe un numar foarte mic de persoane, doar 36 si a durat numai 30 de minute, adica mult prea putin pentru a fi bagat în seama.
Ce stim despre mobile la ora actuala este ca ele nu sunt 100% sigure. Mai mult chiar, studiile efectuate pe animale sunt de-a dreptul îngrijoratoare. Totusi, gradul de periculozitate difera de la persoana la persoana, fiind influentat si de alti factori: durata convorbirilor, modelul aparatului, stilul de viata, sistemul imunitar al respectivului, s.a..
Un fapt nostim, dar real, s-a petrecut în Japonia, unde, calatorii pe cale ferata au fost rugati de Compania Japoneza de Cai Ferate sa foloseasca mobilul doar în caz de necesitate, invocând doua motive: primul ca sunt enervanti si deranjeaza pe cei din jur, iar al doilea ca semnalul emis din tren este atât de puternic încât perturba aparatura electronica (mai ales cea medicala) de pe traseu.
Alte concluzii le trageti singuri!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: