Supraveghere totala


Telefonul ? ieri, azi, mâine

Cu toate ca este un mijloc foarte comod de a comunica, el se poate transforma uluitor de repede într-o modalitate de supraveghere foarte eficienta care sa permita celor ce intercepteaza convorbirile sa detina controlul prin informatii.

Este deja banalizata imaginea care apare în mai toate filmele politiste, în care cineva cere supravegherea ilegala a unor telefoane si usurinta cu care aceasta se poate face. Un alt fapt semnificativ este si urmatorul: cu cât telefoanele devin mai performante din punct de vedere tehnic, cu atât posibilitatile de a fi utilizate în scopuri negative creste; la telefoanele mobile mai apare, fata de telefoanele fixe, si influenta radiatiilor, sau faptul ca ele pot fi folosite ca sursa de informatie chiar si când utilizatorii le tin închise, posibilitatea ca persoana care utilizeaza telefonul sa fie localizata mult mai precis si mai rapid, etc.

Mersul ? “amprenta” personala

Mark Nixon, un cercetator de la Universitatea Southampton din Marea Britanie, este unul dintre pionierii în domeniul unei tehnologii menita sa identifice oamenii dupa modul cum se misca atunci când merg.

Motivul aparent pentru care se investeste foarte mult în astfel de tehnologii este necesitatea unor sisteme de securitate mult mai eficiente care devine din ce în ce mai mare, odata cu declansarea faimosului “razboi împotriva terorismului”. Deoarece vechile modalitati de identificare sunt depasite de iscusinta infractorilor de a le anula eficacitatea, mersul ar putea deveni noua “amprenta” personala.

Mark Nixon a declarat ca primul care a avut aceasta idee a fost de fapt Shakespeare, care scria în “Furtuna”: “Juno apare, o recunosc dupa mers.”

“Acum sa vedem ce pot face computerele” a precizat Nixon. Acest proiect este finantat dintr-un fond special oferit de Ministerul American al Apararii, dupa atentatele din 11 septembrie, pentru a încuraja cercetatorii în gasirea unor noi metode de identificare.

Teoria lui Nixon este simpla: fiecare persoana are un mod caracteristic de a se misca, care este diferit de la caz la caz, dar care nu se schimba chiar daca individul merge încet, alearga sau schioapata. Cercetatorii intentioneaza sa descompuna mersul în mii de miscari extrem de fine, pe care apoi sa le transforme în coduri ce pot fi recunoscute de calculator. Programul realizat pâna în prezent are o precizie de 95%, însa Nixon a declarat ca este doar începutul si ca deja a înregistrat o asemenea reusita, în curând sistemul de identificare dupa mers va deveni infailibil.

Acest mijloc de identificare poate deveni un mod foarte eficient de supraveghere prin satelit, deoarece pentru a urmari o ersoana nu este nevoie ca aceasta sa aiba asupra ei vreun emitator sau alt gen de aparat.

Casa inteligenta

Americanii au inventat un sistem de supraveghere care “simte” tot ce face locatarul, chiar si atunci când acesta clipeste.

Americanul Jim Humphries este fericitul proprietar al unei astfel de case inteligente, prima de acest fel din lume. Este vorba de un experiment facut într-un apartament obisnuit, însa dotat cu un sistem computerizat complex, care supravegheaza locatarii din interior.

Sistemul este atât de avansat încât “îsi da seama” când ceva “nu este în regula” chiar înaintea proprietarului casei respective. De exemplu, acest sistem sesizeaza si atunci când proprietarul îsi schimba brusc obiceiurile culinare, în momentul în care îi este pofta si manânca un aliment de care pâna atunci nu se atingea. Acest lucru ridica semne de întrebare asupra starii de sanatate a respectivei persoane. Sistemul poate sesiza de asemenea si daca locatarul casei schioapata usor atunci când, de exemplu, se ridica din pat dimineata. Cu alte cuvinte, el “simte” absolut orice este în neregula cu proprietarul, fie ca e boala sau o afectiune trecatoare.

Aici apare însa o problema. Statisticile nu ne spun nimic despre posibilitatea ca aceste informatii sa fie preluate de catre persoane sau institutii care doresc sa stie absolut totul despre o anumita persoana sau familie.

Banii “vorbesc”

Bancnotele verzi, dolarii, poarta un motto: “Noi credem în Dumnezeu”. O completare umoristica atribuita Agentiei Nationale de Securitate a SUA, organizatie ultrasecreta care se ocupa cu interceptarea convorbirilor, suna cam asa: “Pe ceilalti îi monitorizam”. Gluma s-a transformat în realitate pentru ca, de curând, bancnotele americane (dolar) si cele europene (euro) “vorbesc”.

Etichetele de verificare pe baza de radiofrecvente (RFIDS) sunt elemente de siguranta folosite peste tot în lume pentru a permite accesul în zonele securizate. Ele sunt, de asemenea, utilizate pentru etichetarea a tot felul de obiecte (produse alimentare, îmbracaminte, carti, etc) care nu pot fi scoase din magazine fara a fi in prealabil demagnetizate, altfel intrând în functiune sistemele de alarma, ceea ce împiedica furturile din magazine.

În aceste noi conditii fiecare obiect poate fi identificat individual, ceea ce le deosebeste de codurile de bare, care identifica doar grupuri de obiecte. În plus, RFIDS pot fi “citite” de la distanta, fara a fi în raza vizuala a aparatului de “citit”.

Ideea de a eticheta bancnotele ar avea avantajul ca se împiedica astfel falsificarea lor si se usureaza depistarea locului unde se afla bancnota respectiva.

Componentele unei RFIDS sunt un microcip si o antena foarte fina. Ele pot fi introduse în interiorul unei bancnote. Nu e nevoie de o microbaterie. Când eticheta e “interogata” de catre un dispozitiv de citire operând pe o anumita radiofrecventa, antena capteaza o cantitate infima de energie electromagnetica pe care o foloseste pentru activarea microcipului. Eticheta transmite apoi dispozitivului de citire datele cuprinse în microcip.

Banca Centrala Europeana a introdus deja RFIDS în euro-bancnote, motivul aparent fiind eradicarea falsificarilor, dar care nu trebuie sa ne induca în eroare: adevaratul scop este controlul total asupra populatiei.

Nu se spune absolut nimic despre intimitatea persoanei, care este puternic lezata în aceste conditii. Politistii prea zelosi sau alte cercuri secrete ar putea implica persoane inocente în tranzactii suspecte pentru simplul motiv ca, la un moment dat, au manipulat acele bancnote.

Pentru a va convinge de existenta RFIDS în bancnotele euro noi, va propunem un experiment foarte simplu: puneti o bancnota în cuptorul cu microunde si porniti-l. Nu veti avea de asteptat decât foarte putin pentru ca microcipul RFIDS se va supraîncalzi si va exploda. Evident, bancnota va fi gaurita în acel loc: este vorba de îngusta banda metalizata prezenta pe fiecare bancnota. Acum stiti la ce foloseste cu adevarat: ascunde microcipul RFIDS. Nu va temeti, explozia nu este periculoasa date fiind dimensiunile infime ale RFIDS. Doar ca va trebui sa va duceti apoi la banca pentru a va schimba bancnota distrusa cu una “întreaga”. La urma urmei, oricine poate pune “din greseala” o banconta într-un cuptor cu microunde…

GPS ? succes total

Despre Sistemul de Pozitionare Globala (GPS) a început sa se vorbeasca pe larg în timpul razboiului din Golf din 1991. Folosind dispozitive de mâna, fabricate în serie, trupele americane si cele aliate au reusit sa-si stabileasca pozitia în desertul irakian cu o precizie stupefianta.

De atunci, tehologia GPS a intrat în viata de zi cu zi. Astazi e aplicata în activitati diverse, ca localizarea pozitiei unui automobil închiriat prin paienjenisul de strazi din jurul unei metropole. Tehnologia este folosita pentru a afla în ce punct al unei strazi se afla o anumita masina sau sa localizeze pe câmp tractoarele care se deplaseaza fara conducator.

Devenita o industrie globala în valoare de 12 miliarde de dolari, GPS este un exemplu de inovatie care se quot;auto-reproduce”: pe masura ce se îmbunatateste, este introdusa în tot mai multe domenii de activitate care ajung sa fie foarte usor controlate, iar informatii foarte diverse de pe arii imense pot fi usor centralizate în mâna unui singur utilizator.

Pierderea libertatii

Ceea ce este caracteristic tuturor acestor noi inventii este ca ele permit un control extraordinar de precis, care se extinde pe o arie din ce în ce mai mare, si care poate fi realizat dintr-un singur loc. Utilizatorul unor astfel de sisteme de supraveghere nu are nici-un fel de control , el neavând posibilitatea de a sti cine beneficiaza de informatiile furnizate de aceste sisteme.

Toate aceste tehnologii sunt prezentate ca mijloace de a spori securitatea, sau de a crea noi facilitati, toate au însa drept consecinta pierderea intimitatii utilizatorului, sau mai bine spus, a libertatii sale.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: